четвъртък, 17 юни 2010 г.

Жегите зареждат храните с бактерии


BioEviBul

Колиформи и плесен откриха вчера санитарните инспектори от Русе в пасти и други сладкиши. Според д-р Живко Живков, шеф на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, става дума за бактерии, които се появяват при лоша хигиена. Те се срещат много често по неизмитите ръце и вероятно сладкарите в цеха са ги пренесли върху кухненските прибори, с които работят. Докторите направили проверката след оплакване на клиент, който се почерпил със сладкишите на русенските майстори и незабавно се тръшнал на легло. Цехът е затворен, докато не се приведе в необходимата хигиена. Въпросът с високите температури и нарастващия брой на хранителни отравяния обаче става все по-сериозен.

Според доц. Камен Канев, шеф на токсикологията в столичната ВМА, техните причинители най-често са бактерии. Всички, които паразитират върху храните, го правят и върху хората, пояснява той. Бактериите, от своя страна, произвеждат токсини в аритметична прогресия. Трябват им само влага, подходяща температура и храна. В тези жеги има достатъчно от всичко. Сред най-опасните несъмнено са салмонелозите. Те се срещат най-често в храни, за които са използвани яйца и те не са преминали съответната топлинна обработка. Всичките кремчета с яйца, както и месата, са високорискови през лятото, предупреждава доц. Канев.

Затова той съветва да се спазва изключителна хигиена и да се консумира само прясно приготвена храна. Ако е престояла, особено извън хладилника, по-добре да я изхвърлим, отколкото после да си носим последствията. Понякога човек лесно може да се обърка, понеже най-опасните отрови всъщност са без миризма.

и трудно ще ги открием от пръв поглед, предупреждава доцентът. Но ако държим яденето в затворена кутия, която е бомбирала, това е доказателство, че са се развили някакви микроорганизми. Промяната на вкуса, на органолептичните свойства, понякога и на цвета е сигурен признак, че трябва да се лишим от храната. При тези жеги дори и 24 часа съхранение вече е много, смята доц. Канев.

Според известния токсиколог, докато през пролетта и есента в болницата спасяват най-често отровени от гъби, през лятото проблемите идват от развалена храна и алкохол менте. Хубавото време предразполага общуването в квартала, по време на което хората се черпят или с домашно приготвени напитки, станали вече опасни, или с ментета, купени от пазари и сергии.

Източник: Монитор.бг
Автор: СОФИЯ ТОМОВА

Няма коментари:

AddMe