сряда, 22 октомври 2008 г.

Приложение на активността на водата в анализа на храните


Приложение на активността на водата в анализа на храните:
Активността на водата (aW) спомага за определяне на стабилността на храните и прогнозиране срока им на годност. Измерването и контролирането на водната активност спомага още при изследвания, свързани с хранителната стойност, текстурата, вкусът, външния вид и аромата на храните.
Познаването на aW спомага за по-добре познаване на микробиологичния статус на храните. Определянето на водната активност е важно също за поддържани на химическата стабилност на химически нестабилните продукти.
Състоянието и статута на водата в хранителните продукти влияе на биологичната развала, загубите на тегло (фири), растежа на плесените, дрождите и бактериите, протичането на химическите реакции и другите фактори определящи безопасността на храните.
Обикновено лабораториите за анализ на храните определят само съдържанието на вода, но не и активност на водата.
Съдържанието на вода дава информация само за общото количество вода в продуктите.
Активността на водата показва колко здраво тази вода е химически или физически свързана в продукта, т.е. количеството на свободната вода. Именно свободната вода е важна за протичането на химическите и биологическите процеси в храните.
Измерването на водната активност е възможно чрез апаратите на американската фирма DECAGON AquaLab. Повече за тях можете да намерите на в рубриката ПРОДУКТИ или на следната интернет страница http://aw.of.foods.googlepages.com/.

Няма коментари:

AddMe